Att vara gravid i vecka 18 innebär att du är ungefär halvvägs genom graviditeten. Kroppen förändras snabbt, och fostret växer i en imponerande takt. Här går vi igenom vad som händer med både dig och bebisen denna vecka, samt ger tips för att må så bra som möjligt.
Vid vecka 18 är fostret ungefär 14 cm långt och väger cirka 190 gram, ungefär lika stort som en sötpotatis. Skelettet som tidigare varit mjukt brosk börjar nu hårdna, och musklerna blir allt starkare. Några viktiga utvecklingssteg denna vecka inkluderar:
Nervsystemet utvecklas snabbt – Myeliniseringen av nerverna pågår, vilket förbättrar signalöverföringen i hjärnan.
Könsorganen är fullt utvecklade – Om du väntar en pojke börjar testiklarna producera testosteron, och om det är en flicka utvecklas livmodern och äggstockarna.
Bebisen rör sig mer – Fostret sparkar, vrider sig och rör på armar och ben. Många förstföderskor börjar känna de första fosterrörelserna runt denna vecka.
Hörseln förbättras – Barnet kan höra ljud från din kropp, som hjärtslag och rörelser i magen, men även ljud utanför.
Graviditetens andra trimester är ofta den period då många kvinnor mår som bäst. Tröttheten från första trimestern avtar och magen börjar bli mer synlig. Några vanliga symtom och förändringar denna vecka är:
Ökad aptit – Bebisen växer snabbt och kräver mer näring.
Yrsel och blodtrycksförändringar – Eftersom blodvolymen ökar och blodkärlen vidgas kan du ibland känna dig yr.
Ryggsmärtor – Den växande magen påverkar hållningen och kan ge ryggbesvär.
Förändringar i huden – En mörk linje kan börja synas på magen (linea nigra) och huden kan kännas mer känslig.
Om du inte redan har gjort rutinultraljudet, som vanligtvis sker mellan vecka 18 och 20, är det snart dags. Vid ultraljudet kontrolleras:
Barnets hjärta, hjärna, ryggrad och organ.
Moderkakans placering.
Mängden fostervatten.
Eventuella avvikelser eller missbildningar.
Många föräldrar väljer att ta reda på barnets kön vid denna undersökning, men det är helt frivilligt.
Ät näringsrik mat – Se till att få i dig järn, kalcium och protein för att stödja både din och bebisens hälsa.
Rör på dig – Promenader, simning eller gravid-yoga kan hjälpa till att lindra ryggont och hålla kroppen stark.
Vila och sov ordentligt – En gravidkudde kan vara hjälpsam för att hitta en bekväm sovställning.
Drick mycket vatten – Hjälper till att minska svullnad och förbättrar cirkulationen.
Gravid vecka 18 är en spännande tid där både du och ditt barn genomgår många förändringar. Med rätt kost, regelbunden motion och god vila kan du ge din kropp och bebis bästa möjliga förutsättningar. Glöm inte att njuta av denna unika period och ta hand om dig själv!
TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.
”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner. Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”
- Caroline
Produkten har blivit tillagd i varukorgen