Latensfas

Latensfasen är förlossningens första fas och kan vara den längsta delen. Under den perioden är du som regel hemma. 

Hur länge pågår Latensfasen?

Latensfasen varar mellan några timmar till ett par dagar. 

Latensfasen börjar med att sammandragningarna som tidigare varit smärtfria nu börjar bli smärtsamma. I pauserna du har emellan kommer du att må bra och du är helt smärtfri. Kroppen börjar förbereda sig genom att göra livmodertappen mjuk så att den kan tunnas ut, dra sig uppåt och öppnas upp. 

Latensfas

Hur känns en värk i Latensfasen?

I Latensfasen börjar vi kalla sammandragningarna för värkar. Värkarna känns, åtminstone inledningsvis, mer som stark mensvärk men kommer alltid att ha smärtfria pauser. Värkarna börjar i den här fasen med 5 till 30 minuters mellanrum. Förvärkarna varar vanligtvis mellan 20 och 45 sekunder. Det kan komma både regelbundet eller oregelbundet. Din kropp frisätter endorfiner som är ditt egna smärtlindrande hormon. Hormonet oxytocin ger dig värkar men det är också ett hormon som hjälper dig att slappna av. Det är vanligt att man känner sig sömnig och avslappnad mellan värkarna. Se det som en hjälp till att vila och kanske till och med somna mellan värkarna.

Vad är skillnaden på latensfas och aktiv fas?

 

  • Under latensfasen börjar kroppen förbereda sig inför den aktiva fasen av förlossningen.

  • Under den aktiva fasen öppnar sig livmodermunnen i snabbare takt och barnet tränger ned i bäckenet.

 

Hur vet jag om jag är i latensfas eller aktiv fas?

 

  • Latensfasen innebär ofta smärtsamma och oregelbundna sammandragningar.

  • Det är vanligt att vissa sammandragningar upplevs som mer smärtsamma än andra och likaså att vissa sammandragningar upplevs vara längre.

  • Aktiv fas innebär ofta smärtsamma och regelbundna sammandragningar.

  • Det är vanligt att alla sammandragningar upplevs som lika smärtsamma och likaså att alla sammandragningar upplevs vara lika långa.

 

Vad kan jag göra för att underlätta latensfasen?

 

  • Det mest fördelaktiga för dig under lantensfasen är avslappning, vila, sömn i hemmiljö samt intag av mat och dryck då du själv inte kan påverka längden på latensfasen.

  • Det naturliga hormonet oxytocin som frisätts vid sammandragningar hjälper dig att slappna av, minskar smärtupplevelsen och stress samt sparar energi till den aktiva fasen

  • Använd vid behov smärtlindringsmetoder i hemmet såsom värmekudde, bad eller dusch, TENS apparat och massage från partner.

 

Läs mer om Sammandragningar här

 

Läs mer om smärtlindring under gradividteten med Tens här

 

Se barnmorska på förlossningen beskriva Tens under graviditeten

 

 

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen