Förvärkar

Förvärkar: Förberedande Smärtor Inför Livets Underverk

 

Förvärkar, även kända som Braxton Hicks-kontraktioner eller "övningssammandragningar", är en naturlig del av graviditeten som ofta orsakar förvirring och oro bland förstagångsmödrar. Denna artikel kommer att utforska förvärkarnas natur, syfte och hur de skiljer sig från riktiga värkar, samt erbjuda tips för att hantera dem och när det är dags att söka medicinsk hjälp.

 

Vad är Förvärkar?

Förvärkar är ofrivilliga muskelsammandragningar i livmodern som gravida kvinnor kan uppleva under hela graviditeten. Dessa sammandragningar är vanligtvis smärtfria eller orsakar milda obehag och känns som en stramning i buken. De kan vara oregelbundna och variera i intensitet. Förvärkarna känns olika för olika kvinnor, och vissa beskriver dem som en tryckkänsla eller en känsla av att buken blir hård.

 

Förvärkar

 

Syftet med Förvärkar

Förvärkar är en naturlig del av graviditeten och har ett syfte. De hjälper livmodern att förbereda sig för den stora dagen - förlossningen. Förvärkarna hjälper till att stärka livmoderns muskler och förbättra blodflödet till moderkakan, vilket är viktigt för barnets utveckling. De kan också hjälpa till att positionera barnet i bäckenet och förbereda kroppen för den kommande förlossningen.

 

Skillnaden mellan Förvärkar och Riktiga Värkar

Det är viktigt att kunna skilja mellan förvärkar och riktiga värkar, eftersom de har olika betydelser och innebär olika saker för graviditeten.

 1. Förvärkar är oregelbundna: Förvärkarna är ofta oregelbundna och kommer inte med någon specifik tidsintervall mellan dem. Riktiga värkar kommer med regelbundna intervall och blir vanligtvis starkare och mer regelbundna över tid.
 2. Förvärkar är smärtfria eller orsakar mildt obehag: Förvärkar känns oftast som en stramning eller tryckkänsla i buken och är sällan smärtsamma. Riktiga värkar är kraftiga, smärtsamma sammandragningar som vanligtvis börjar i nedre delen av buken och sprider sig uppåt och bakåt.
 3. Förvärkar går vanligtvis över med vila eller förändrad aktivitet: Om du upplever förvärkar och de försvinner när du vilar eller ändrar din aktivitet, är det troligt att de var förvärkar. Riktiga värkar blir vanligtvis inte lindrade av vila och blir starkare med tiden.
 4. Förvärkar påverkar inte livmoderhalsen: Förvärkar påverkar inte livmoderhalsen eller får den att förkorta sig. Riktiga värkar orsakar förändringar i livmoderhalsen och leder vanligtvis till öppning och förkortning.

Hantera Förvärkar

Även om förvärkar inte är smärtsamma som riktiga värkar, kan de vara obekväma och påverka din dagliga aktivitet. Här är några tips för att hantera förvärkar:

 1. Vila och koppla av: Ta en paus och vila om du upplever förvärkar. Ibland kan överansträngning eller utmattning göra förvärkar mer intensiva.
 2. Drick vatten: Uttorkning kan ibland göra att förvärkarna känns värre. Så se till att dricka tillräckligt med vatten.
 3. Byt position: Ändra din position om du känner förvärkar. Ibland kan en annan position, som att ligga på din vänstra sida eller gå en kort promenad, lindra obehaget.
 4. Använda Tens: Tens lindrar smärtan och hjälper dig att slappa av. Flera Tens apparater har även massageprogram och Tens kan man sedan använda när det värkarna börjar och genom hela förlossingen.
 5. Andningsövningar: Fokusera på djupa andningsövningar för att slappna av och hantera obehaget. Detta kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad.
 6. Bli av med stress: Stress kan förvärra förvärkar. Försök att minska stressen genom avslappningsövningar, som meditation eller yoga.

 

Läs mer om smärtlindring under graviditeten med Tens här

 

 

Förvärkar

När ska du kontakta förlossningen?

 

 1. Förvärkarna blir smärtsamma och regelbundna: Om förvärkarna blir smärtsamma och kommer med regelbundna intervall, är det ett tecken på riktiga värkar.
 2. Vattenavgång: Om du tror att ditt vatten har gått, även om du inte har några andra symptom, bör du kontakta din vårdgivare.
 3. Blödning: Om du upplever vaginal blödning eller annat ovanligt vaginalt utflöde.

 

I sammanfattning är förvärkar en naturlig del av graviditeten och tjänar ett viktigt syfte i att förbereda din kropp för förlossningen. Även om de vanligtvis inte är smärtsamma, kan de vara obekväma. Det är viktigt att kunna skilja mellan förvärkar och riktiga värkar för att undvika förväxlingar och förstå när det är dags att kontakta förlossningen. Att hantera förvärkar med vila, avslappning och Tens kan hjälpa till att lindra obehaget och göra din graviditet mer bekväm.

 

Läs mer om smärtlindring med en Tens apparat under graviditeten Här

 

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen