Foglossning

Foglossning är den term de flesta känner till, men inom sjukvården använder vi egentligen inte den termen. Det beror på att vi inte vill uppmuntra tron att fogarna på något sätt lossnar. Det vi vet är att graviditetshormonerna påverkar hela kroppen att bli mjukare för att möjliggöra en graviditet där kroppen ska kunna ge efter för det växande fostret. Det innebär att alla ligament, alla leder, all bindväv och alla muskler blir lite mjukare. Detta är väldigt viktigt för att graviditeten ska fungera, men det kan ställa till det för oss – vi blir lite mer ostabila. Forskning har ännu inte kunnat förklara varför vissa får dessa besvär och andra inte.

 

Bäckenet blir påverkat då bäckenlederna som i normala fall är extremt stabila och hårda nu blir rörligare. De kan glida och öppna sig mer än tidigare. En del gravida har inga som helst besvär av detta, men många får problem med smärta kring bäckenet och ner i sätesmuskulaturen, höfterna, eller i framfogen och ner på insidan av låren. Vissa kvinnor får besvär både fram och bak, och ytterligare några känner bara av ena bakfogen. Symtomen kan variera en hel del. Det kan visa sig genom enbart smärta eller ömhet kring fogen, det kan värka ner i sätet och om det vill sig illa kan ischias nerven komma i kläm i sätet pga spänningen i musklerna. Ofta handlar det om värk som de flesta kan hantera, men vissa får väldigt svårt att gå och röra sig, och om det vill sig riktigt illa kan man behöva kryckkäppar eller till och med rullstol. Detta hör dock inte till vanligheterna, Det är ytterst få som får så stora besvär och funktionsnedsättning – men det händer.

 

Vanliga symtom vid graviditetsrelaterad bäckensmärta:

 • Smärta på sidorna över bäckenlederna, kan även bara vara ensidiga besvär
 • Smärta efter promenader
 • Värk i sätet, ibland även ut på höften
 • Smärta vid vändning i sängen
 • Smärta vid 1-bens stående (exempelvis om man står upp och ska ta av/på strumpor/byxor/skor)
 • Smärta vid trappgång
 • Värk ner längs baksida lår, men inte längre än till knävecket
 • Ibland är blygdbenet också smärtsamt, kan även förekomma som enbart främre bäckensmärta
 • Smärta vid uppresning efter att ha suttit länge

   

Ovannämnda är de vanligaste symtomen, men varje individ är egen och därför kan symtomen variera.

 

För att omhänderta en gravid kvinna med graviditetsrelaterad bäckensmärta (foglossning) behöver kvinnan få ordentligt med information om hur bäckenet fungerar och därmed vad som ska undvikas för att inte trigga igång smärtan. Träning av bålstabiliteten är viktig för att få ett bättre stöd och ordentligt med cirkulation i drabbade muskler – dock ska rätt övningar väljas för att inte belasta bäckenet på ett smärtsamt och felaktigt sätt. Smärtlindring i form av TENS och akupunktur hjälper i de flesta fall (TENS ska inte användas på framfogen, men kan användas för ljumskarna).

TENS är smidigt då man kan använda den själv hemma och egenbehandla flera gånger per dag. Med självhäftande plattor kan de sitta kvar på kroppen under dagen så att man bara drar igång den i 20-30 min då och då. Det kan vara skönt att vila med TENS på för återhämtning, men man kan även använda den när man jobbar eller lagar mat till exempel.

 

 

Friskaremamma.se har digitala kurser för dig som vill ta hand om din graviditetsrelaterad bäckensmärta i hemmet, med självtester för att diffa mellan ländrygg och bäcken, samt genomgång av hur du undviker trigga igång bäckensmärtan och träning som är anpassad för både ländryggssmärta och bäckensmärta.

 

Läs mer om smärtlindring under graviditeten med Tens här

 

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen