Förebygg inkontinens

Så får du kontroll över din blåsa genom bäckenbottenträning

Har du svårt att hålla tätt? Då gäller det att knipa. Att träna muskulaturen i underlivet ger dig kontroll över urinblåsan, vilket gör det lättare att hålla sig och stå emot urinträngningar.

 

 

Problem med att kissa kan påverka  både privatlivet och  livskvaliteten. En undersökning bland nordiska  män och kvinnor som har  besvär med blåsan visar bland annat att många skäms över sina besvär. Men så behöver det inte vara. Det finns nämligen en rad lösningar som kan hjälpa de drabbade att få kontroll över blåsan.

Medan en del kan behöva medicinsk behandling eller en operation, är det faktiskt tillräckligt för andra att träna blåsan och bäckenbottenmuskulaturen med regelbundna knipövningar. Blåsan hålls nämligen upp och på plats med just bäckenbottenmuskulaturen.

 

 

Knipövningar

Knipövningarna kan utföras när som helst och var som helst, t.ex. på arbetet eller i bilen. Om man har möjlighet, kan man ligga på rygg med lätt böjda ben, men övningen fungerar även om du står eller sitter.

Det  första steget  är att hitta rätt muskler. Män gör det genom att knipa muskeln runt ändtarmen framåt, mot pung och penis. Efterhand som trycket ökar under pungen och fram mot urinröret kan man se att penis rör sig en aning. Man ska komma ihåg att slappna av i skinkorna under övningen. På så sätt kommer man åt de rätta musklerna, d.v.s. bäckenbottenmuskulaturen.

Kvinnor ska börja knipa i bäckenbotten, vid ändtarmsöppningen. Man klämmer ihop ändtarmsöppningen, som när man håller inne en fis. När man klämmer åt vid äntarmen fortplantar sig trycket fram i slidan och till urinröret. Det gör man i tre sekunder följt av en kort vila på  tre sekunder. Övningen upprepas 10-15 gånger.

Styrketräning och uthållighet

Det andra steget är styrketräning. Man tränar sin bäckenbotten genom att knipa åt på samma sätt som i den första övningen, men nu så hårt man kan. Detta görs i cirka 5 sekunder följt av 10 sekunders vila. Övningen upprepas 5-10 gånger.

Det tredje steget är uthållighet. Här kniper man på samma sätt som i ovanstående övning, men den här gången fortsätter man så länge man kan. Efter lite träning brukar man kunna klara mellan 30 och 60 sekunder. Denna uthållighetsövning görs en gång per träningstillfälle.

Läs mer om bäckenbottentränare här

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen