Bältros Smärtlindring

Vad är bältros?

Bältros, eller herpes zoster, är en infektionssjukdom som endast drabbar dig som tidigare har haft vattkoppor och yttrar sig i form av smärtsamma hudutslag som orsakas av reaktivering av varicella zosterviruset (samma virus som orsakar vattkoppor). Du kan ha en förhöjd risk att utveckla bältros om du har ett nedsatt immunförsvar, men de flesta som drabbas är fullt friska.

En svensk studie visade att cirka 98 procent av alla barn i åldern 9–12 år har antikroppar mot herpes zoster. Således löper praktiskt taget alla i Sverige risk att utveckla bältros under sitt vuxna liv.

 

Risken att få bältros ökar med åldern

1 av 4 i Sverige får Bältros under sin livstid. I allmänhet får man bältros bara en gång, även om man kan få sjukdomen flera gånger. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros.

 

Symtom på bältros

Bältros ger typiskt ett smärtsamt utslag med blåsor som bildar sårskorpor inom 7 till 10 dagar. Normalt läker huden inom 2 till 4 veckor, och smärtan brukar gå över inom några månader. Över 90 % av dem som får bältros får akut smärta och många beskriver smärtan som värkande, brännande, huggande eller stötliknande.

1 till 5 dagar innan utslaget uppstår kan man känna smärta, klåda, stickningar och domningar i området där utslaget sedan visar sig.

Utslaget formar vanligen ett bälte på antingen vänster eller höger kroppshalva, eller ibland i ansiktet, längs en nervbana. Det kan utvecklas på armen, låret, huvudet – till och med i örat eller ögat. De vanligaste ställena är bröstet och buken. Bältros kan också ge symtom som feber, huvudvärk och en allmän sjukdomskänsla.

 

Vad är sambandet mellan vattkoppor och bältros?

Om du tillhör de cirka 98 % av den vuxna befolkningen över 50 år som har haft vattkoppor, har du redan viruset i kroppen. Det kan när som helst reaktiveras och risken ökar i takt med den naturliga försämring av immunsystemet som följer med stigande ålder.

 

Risken att få bältros ökar med åldern

1 av 4 i Sverige får Bältros under sin livstid. I allmänhet får man bältros bara en gång, även om man kan få sjukdomen flera gånger. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros.

 

Vad utlöser bältros?

Oavsett hur frisk du känner dig försämras immunsystemet i takt med att du blir äldre, vilket innebär att risken för bältros ökar, särskilt om du är över 50 år. Alla som har haft vattkoppor tidigare i livet riskerar att få bältros, eftersom man som en konsekvens av vattkoppor bär på det virus som kan utlösa bältros.

 

Är bältros farligt?

Bältros läker ofta ut av sig själv, men årligen sjukhusvårdas upp till 1 200 patienter i Sverige. I genomsnitt sjukhusvårdas man sju till tio dagar.

Bältros komplikationer kan leda till långvariga hälsoproblem. Den vanligaste komplikationen är postherpetisk neuralgi (PHN) med svår smärta i det läkta området som kan kvarstå i månader eller till och med år. 20 % av bältrospatienter över 60 års ålder utvecklar PHN.

Andra förekommande, bältros komplikationer är lunginflammation, hjärnhinneinflammation, hjärninflammation och stroke. Studier har visat att risken för stroke är ökad de första tolv månaderna efter genomgången bältros.

Dödligheten vid bältros är låg och de flesta dödsfall inträffar i åldersgruppen 85 år och äldre.

 

Kan bältros smitta?

Det är inte vanligt att bältros smittar men i sällsynta fall kan virus från bältrosblåsorna smitta någon som inte haft vattkoppor. Bältros anses mindre smittsamt än vattkoppor.

 

Bältros Smärtlindring

 

Studier visar att en Tens apparat kan lindra smärtan orsakad av Bältros (herpes zoster). 

Placera elektroderna strax utanför det smärtande området och inte direkt på blåsor eller pustler.

Ställ in styrkan så att du får en behaglig känsla och behandla i ca 40 minuter.

 

Bältros Smärtlindring

 

Hos oss kan man hyra en tens apparat till ett fast pris i 6 månader -  från 249,- (Gäller hela perioden om 6 månader)

Hyr en Tens apparat via denna länk

 

 

Nedan finns en instruktion hur tens elektroderna ska placeras för att ge smärtlindring vid bältros på olika delar av kroppen.

 

 

 

 

 

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen