TENS Gravid

 

TENS Gravid

 

När du är gravid händer det saker i din kropp som kan orsaka smärta. Det är helt naturligt. Lika naturligt som att du känner oro inför tanken på att behöva ha ont. Särskilt om det är din första graviditet eller om du haft mycket smärtor under någon tidigare. Samtidigt är du kanske tveksam till att ta smärtstillande mediciner då de riskerar att påverka barnet.

 

En barnmorska på förlossningen berättar om Tens

 

 

Lösningen på problemet heter Gravid TENS (Transkutan Elektrisk Nerv- stimulering). Det är en välbeprövad och biverkningsfri metod för smärtlindring. Gravid TENS används sedan länge på våra förlossningar och effekten har bevisats genom åtskilliga medicinska studier.

TENS apparaten stimulerar vissa nerver och aktiverar kroppens eget smärtlindringssystem. TENS ger bevisad effektiv lindring av dessa smärtor.

Det andra sättet är att göra så att kroppens eget system för att lindra smärtan förstärks. TENS ger då en lågfrekvent stimulering. Det gör att fler endorfiner frigörs i kroppen. Endorfiner är hormoner som finns i kroppen och som lindrar smärta.

TENS behandlingen ger inga biverkningar, men du som har känslig hud kan få en reaktion av häftan som används för att fästa elektroderna. För en dialog med din barnmorska om detta kan bli ett problem.

 

 

Hur fungerar TENS under graviditeten?

När värkarna börjar sätter du på dig Tens elektroderna enligt de instruktioner som medföljer och startar TENS apparaten. Du känner en behaglig, pulserande stimulering som hjälper till att frisätta ditt kroppsegna endorfin som verkar lugnande. När värken kommer så trycker du på pilknapparna för att höja frekvensen. Denna stimulering hjälper dig att kämpa mot smärtan genom att skicka in signaler i det smärtande området och ”stänga smärtsignalernas väg”. När värken är över trycker du på pilknapparna denåt för att sänka frekvensen till basnivån. Detta moment går även att styra via snabbkommandon.

 

TENS Gravid

 

Varför TENS apparat under förlossning?

Våra TENS apparater är speciellt utvecklade för smärtlindring under förlossningsarbetet. De är lätta att använd. En vanlig TENS (som används för många olika smärttillstånd) är mer komplicerad och svårare att använda, särskilt för dig som är ovan vid TENS apparaten.

 

TENS fungerar som smärtlindring vid foglossning - förvärkar - sammandragningar och förlossningsvärkar. För många kvinnor räcker TENS apparaten som enda smärtlindring under stora delar av förlossningen och för en del räcker den hela vägen. Detta är högst individuellt, men eftersom TENS inte hindrar någon annan typ av smärtlindring, kan alla prova. 

 

När kan man börja använda en Gravid TENS?

Det finns inga medicinska studier som visar att det skulle vara riskabelt att använda TENS i början av graviditeten. För att vara helt säker rekommenderar vi dock att du börjar använda TENS efter de första 12 veckorna av graviditeten.Därefter kan du använda TENS regelbundet för att lära dig stimulatorn och vara i god form inför förlossningen.

 

Använd stimulatorn vid foglossning, till din onda rygg och andra smärtor under graviditeten, och starta stimuleringen där hemma så snart sammandragningarna börjar. Kom ihåg att du även kan använda TENS för smärtor efter förlossning eller kejsarsnitt.

 

TENS Gravid

 

Kan jag använda TENS efter förlossningen?

Javisst. Dels direkt efter förlossningen och under utdrivningen av moderkakan. Tens apparaten Cefar Femina har även ett program för att hjälpa kroppen att komma igång efter förlossningen. 

 

Är det något jag borde tänka på? Kan Tens vara farligt?

Du bör inte använda tens tidigare än vecka 12. De kan dock ofta rekommendera TENS som smärtlindring vid bäcken – höftproblem - foglossning. Tänk på att alltid placera elektroderna på ryggen eller rygg till ljumske/höft.

 

Om du använder pacemaker eller annat liknande så ska man inte använda TENS.

 

 

Val av Gravid TENS

 

Det finns flera olika fabrikat och modeller av TENS apparater till försäljning i Sverige. De finns att köpa både hos elektronikhandeln, apoteken, gymhandeln och vissa naprapater säljer dem. De vanligaste TENS apparaterna har som huvudsyfte att lindra värk i muskler och leder.

 

Vi på Hyrtens.se har över 10 års erfarenhet av Tens och har testat de flesta apparater som finns på marknaden. Vår uppfattning är att det finns 2 olika apparater till försäljning som är anpassade för en förlossning. 

 

Det är Cefar Femina och Elle Tens. 

 

Båda är två kanaliga, dvs de kan ge smärtlindring på 2 ställen samtidigt vilket är viktigt under en förlossning då man behöver smärtlindring på båda sidor av kroppen. 

 

Båda har en funktion så att man snabbt kan höja frekvensen under värkarna (sammandragningarna). Cefar har en handomkopplare (handtag med knapp) och Elle Tens har en Boozt knapp. 

 

Elle Tens har även en inbyggd timerfunktion för att mäta tiden mellan sammadragningarna och hur länge den håller på. 

 

 

HYR TENS APPARAT VIA DENNA LÄNK

 

 

TENS Gravid

 

 

Val av TENS elektroder - TENS plattor

 

Har du en TENS apparat eller kan låna av någon bekant så är det viktigt att välja rätt elektroder. Då förlossningssmärtan uppstår på nedre delen av kroppen så behövs ganska stora elektroder. Själva formen spelar inte så stor roll utan det är storleken på ytan som är viktig. 

 

Rekommenderade storlekar är 4X10 cm, 5X9 cm, 5X10 cm eller liknande. De flesta elektroder kan man återanvända ca 20-30 gånger beroende på hur man hanterar dem.

 

Kompatibilitet: Olika tillverkare använder olika typer av anslutningar för sina apparater. 

De flesta TENS apparater har en universell 2 mm stift kontaktanslutning för elektroder.

 

Elektroderna håller bäst om du:

  • Torkar av huden innan du sätter på dem
  • Lyfter av dem genom att ta tag i kanten – dra inte i kabeln
  • Sköljer försiktigt av dem med lite kallt rinnande kallt vatten.
  • Skakar av överflödigt vatten och fäster dem tillbaka på plastplattan(torka inte!)
  • Lägger i påsen och försluter

 

Vart placerar man TENS elektroderna vid foglossning?

Placera elektroderna över det smärtande området. pröva med olika elektrodplaceringar tills stimuleringen täcker hela det smärtande området. Använd 2 eller 4 elektroder, beroende på var det gör ont och hur stort område du vill täcka. Ett avstånd på 3–30 cm mellan elektroderna rekommenderas.

 

Vart placerar man TENS elektroderna vid förlossning?

Olika Tens apparater har olika instruktioner hur och vart elektroderna - plattorna ska placeras.

  • Cefar Femina så ska den placeras parvis en elektrod på ryggen och en i ljumsken eller på höften. Inte över magen. När ni hyr av oss så medföljer en instruktion hur elektroderna ska placeras.
  • Elle Tens 2 placeras alla 4 elektroderna på ryggen enligt den instruktion som medföljer.

 

 

 

 

TENS Gravid

 

 

 

 

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Tuottaja: Wikinggruppen

Tuote on lisätty ostoskoriisi