TENS Apparat

TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) används dagligen av elitidrottare, fysioterapeufter, sjukgymnaster och annanvårdpersonal över hela världen. 

Din kropp har ett eget smärtlindringssystem. TENS aktiverar nervsystemets smärtstillande mekanismer. Elektriska impulser från elektroder som placeras på huden över eller nära det smärtande området stimu- lerar nerverna för att blockera smärtsignalerna tillhjärnan så att smärtan inte uppfattas. TENS stimulerar också frigörandet av endorfiner, kroppens naturliga smärtlindrare. 

Cefar Chattanooga

 

EMS

Normal muskelaktivitet styrs av det centrala och perifera nervsystemet som överför elektriska signaler till musklerna. EMS (elektriskmuskelstimulering) fungerar på ett liknande sätt, men använder en extern källa (stimulatorn) med elektroder fastsatta på huden föröverföring av elektriska impulser till kroppen.

Impulserna stimulerar nerverna  att de sänder signaler till en specifik muskel, vilken reagerar med kon- traktioner, precis som vid normal muskelaktivitet.

Stimuleringen ökar även blodcirkulationen och är därför en idealisk metod för spända muskler och svullna ben. Den ökadeblodcirkulationen hjälper musklerna att slappna av och förbättrar bortforslingen av över- flödig vätska från fötter och ben.

 

Så känns behandling med tens apparat

 

Det gör inte ont att få behandling med TENS, men du kan känna muskelryckningar under behandlingen. Du kan också känna att det pirrar i huden under elektroderna.

Cefar Basic

Så går en TENS behandling till

 

Fäst elektroderna på huden nära eller på området där du har ont. Inga sår får finnas där.

Elektroderna ansluts sedan till en TENS apparat. Tens apparaten skickar elektriska impulser till nerverna under huden. Det gör att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras och att smärtsignaler blockeras.

Smärtlindringen kan räcka upp till några timmar efter avslutad behandling.

 

 

Behandling med TENS apparat vid muskelvärk

 

Vid muskelvärk brukar en behandling ta 30 till 45 minuter och kan upprepas två till fyra gånger om dagen. I en del regioner kan du få låna hem en TENS apparat. Du får sedan lära dig hur du själv kan använda tens-apparaten hemma. Det går även att köpa en tens apparat i butik eller på internet.

 

TENS Apparat

Behandling med TENS apparat vid graviditet och förlossning

 

TENS apparaten ger en effektiv smärtlindring under framförallt foglossningen och förlossningen. TENS är egentligen den enda smärtlindringen som hjälper under de första värkarna när man fortfarande är hemma eller är påväg till förlossningen. 

Läs mer om Tens under graviditeten här

TENS apparaten kan lindra smärta på två olika sätt

 

Det ena sättet är att smärtan lindras genom att smärtsignalerna till hjärnan blockeras. Det sker med högfrekvent stimulering, vilket innebär att elektriska impulser skickas med snabb hastighet.

Det andra sättet är att förstärka kroppens eget system för att lindra smärtan. Detta sker oftast med lågfrekvent stimulering, vilket innebär att de elektriska impulserna skickas med långsammare hastighet. Det gör att fler endorfiner frigörs i kroppen. Endorfiner är hormoner som finns i kroppen och som lindrar smärta.

Metoderna kan även kombineras.

Oftast ställer du in ett program på apparaten som passar för dig och dina besvär. Du kan prata med den som ansvarar för din behandling om vilken metod som kan ge bäst smärtlindring för dig.

TENS kan kombineras med annan smärtbehandling

 

TENS kan användas som ensam behandlingsform mot smärta. Det kan även kombineras med andra typer av smärtlindrande behandling, till exempel smärtstillande läkemedel.

Så mår du efter att du använt en TENS apparat

 

Du som har känslig hud kan få en reaktion där plattorna till elektroderna har suttit. Huden kan till exempel bli lite röd eller klia.

När kan det vara aktuellt att prova TENS 

 

TENS kan hjälpa både om du får ont plötsligt och om du har haft ont länge. Behandlingen kan till exempel användas vid följande sjukdomar och besvär:

 • muskelvärk
 • artros
 • RLS
 • ont i ryggen
 • ont i nacken och axlarna
 • ischias
 • foglossning under graviditet
 • smärta vid förlossning
 • mensvärk
 • knäledsartros
 • huvudvärk
 • värk vid bältros

 

Läs mer om Tens vid Artros här

 

Läs mer om Tens vid bältros här

 

Läs mer om Tens vid RLS här

 

Långvarig smärta och värk är vanligt

Kronisk smärta och värk är ett stort hälsoproblem som kan vara kostsamt både för samhället och för den enskilda individen. Det har visat sig att drygt 20 procent av befolkningen har pågående smärtproblem och att problem i sju procent av fallen är kroniska. Trots det är utbudet av bra smärtstillande läkemedel fortfarande begränsat.

Normalt sett är värken lokaliserad i ryggen eller i nacken och den främsta orsaken är en stillasittande livsstil. Detta kan dels leda till försvagad muskulatur samt hållningsproblematik som resulterar i felbelastningar. Långvarig och ihållande smärta och värk kan skapa fysiska svårigheter i vardagen, men också vara mentalt dränerande och även orsaka psykosociala problem som påverkar relationer.

En möjlig lösning för att lindra kronisk nacksmärta kan vara att använda en tens-apparat. Tens (Transkutan elektrisk nervstimulering) är en metod som använder elektriska impulser för att lindra smärta. En tens-apparat för nacken kan hjälpa till att lindra spänningar och öka blodcirkulationen i området, vilket kan leda till lindring av smärta

 

Hjälper TENS?

 

Det klämmer, det svider, det gör ont. Nästan alla kämpar med fysisk smärta då och då. Framför allt finns det människor som arbetar mycket när man sitter och därför är benägna av nack- och ryggsmärta.

 

Oavsett om det gör stark ont eller svag ont - smärta av alla slag minskar livskvaliteten avsevärt. TENS elektrisk stimuleringsbehandling kan hjälpa dig att lindra all slags smärta. Och det utan läkemedel, utan kemikalier och, om de används korrekt, utan biverkningar.

 

TENS bygger på principen om elektrisk stimulering. Med hjälp av elektroder förs svaga stimuli med lämplig strömstyrka genom huden in i nervkanalerna för att blockera dem. Som ett resultat kan smärtsignalerna inte längre nå hjärnan och du känner smärtan mindre. Tack vare de praktiska TENS apparaterna kan du till och med utföra behandlingarna hemma eller på kontoret. Du behöver ingen speciell förkunskap för detta. Det kräver bara en viss precision när det gäller att välja och placera elektroderna. 

 

 

TENS Apparat

 

 

Fördelar med TENS apparat

 

Omedelbar smärtlindring: Du har smärta just nu. Med en lämplig TENS apparat och rätt elektroder kan du helt enkelt använda nervstimulering hemma eller på kontoret och du kan lindra smärta omedelbart.

 

Stark effekt: De flesta användare är mycket imponerade av effektiviteten i TENS behandlingen och har uppnått stor framgång när det gäller att behandla smärta och muskelavslappning.

 

Kan kombineras: Om du inte kan leva utan medicinering, särskilt om du har kronisk smärta, spelar det ingen roll. TENS behandlingar kan kombineras med läkemedelsbehandlingar och därmed ge maximal behandlingseffekt.

 

Ingen tidigare kunskap krävs: Du kan helt enkelt använda din TENS apparat hemma utan att behöva någon tidigare kunskap.

 

Tillämpligt när som helst och var som helst: Du kan använda en TENS apparat flexibelt. Oavsett om du t ex är hemma eller på kontoret.

 

 

Välj rätt TENS apparat

 

Det finns många olika TENS apparater på marknaden i olika prisklasser. Det viktiga är att välja TENS apparat utifrån sina egna behov. 

 

Här beskriver vi kort de olika TENS varianterna som finns och vad man bör tänka på.

 

En kanalig TENS apparat

Detta är en TENS apparat som har en kabel (kanal) med två elektroder till. Denna lite enklare TENS modell kan ge smärtlindrande behandling på ett ställe åt gången. T ex axel i taget. Denna modell passar t ex inte till en förlossning då man behöver smärtlindring på båda sidorna av bäckenet samtidigt.

 

Två kanalig TENS apparat

Detta är en TENS apparat som har två kablar (kanaler) med två elektroder till varje kabel, totalt fyra elektroder. Denna Tens modell kan ge smärtlindrande behandling på två ställen åt gången. T ex båda axlarna eller hela ryggen.

 

Kombinerad TENS – EMS

Detta är en två kanalig TENS apparat med tillägget EMS (Elektriskmuskelstimulering). Dessa TENS apparater har ofta många olika program. Med dessa maskiner så kan man först lindra smärtan med TENS signalerna och sedan använda EMS för att läka muskeln och stärka den igen.

 

Gravid eller förlossnings TENS

Detta är TENS apparater som är speciellt utvecklade för att lindra smärta under en förlossning. Det speciella under en förlossning är att smärtan går upp och ner hela tiden i takt med värkarna. För att underlätta det ständiga justerandet upp och ner i styrka så har dessa snabb knappar för att snabbt skifta mellan låg och hög effekt. Men de kan även ha andra funktioner som t ex timers som hjälper föderskan att mäta tider för värkarna. Exempel på Gravid TENS är Elle TENS 2 och Cefar Femina.

 

Köp eller hyr Tens här

 

Eller kontakta en av våra experter på info@hyrtens.se så hjälper vi dig att hitta den Tens apparat som passar just dina behov.

 

 

 

 

TENS Apparat

 

 

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Tuottaja: Wikinggruppen

Tuote on lisätty ostoskoriisi