Vanliga frågor om TENS

 

Se gärna filmen om Elle Tens 2

 

 

Varför TENS?

Vår TENS apparat är speciellt gjord för förlossningsarbetet. Den är extremt lätt att förstå och lättanvänd. En vanlig TENS (som används för många olika smärttillstånd) är mer komplicerad och svårare att använda, särskilt för dig som är ovan vid TENS.

TENS fungerar som allra bäst under förverkarna. För många kvinnor räcker TENS apparaten som enda smärtlindring under stora delar av förlossningen och för en del räcker den hela vägen. Detta är högst individuellt, men eftersom TENS inte hindrar någon annan typ av smärtlindring, kan alla prova. Det allra bästa är att det inte finns några biverkningar för dig eller din baby.

Vad skiljer Cefar Femina och Elle Tens?

Båda är utvecklade för smärtlindring under förlossningen. Cefar har även program för allmän smärtlindring under graviditeten. Om Tens är helt nytt för dig och du planerar att bara använda den under förlossingen så rekommenderar vi att du hyr Elle Tens då de är lite lättare att använda.

 

Hur gör jag?

När värkarna börjar sätter du på dig elektroderna enligt de instruktioner som medföljer och sätter på TENS apparaten. Du känner en behaglig, pulserande stimulering som hjälper till att frisätta ditt kroppsegna endorfin som verkar lugnande. När värken kommer så trycker du på pilknapparna för att höja frekvensen. Denna stimulering hjälper dig att kämpa mot smärtan genom att skicka in signaler i det smärtande området och ”stänga smärtsignalernas väg”. När värken är över trycker du på pilknapparna denåt för att sänka frekvensen till basnivån.

 

Är det något jag borde tänka på? Kan det vara farligt?

Du bör inte använda tens tidigare än vecka 37 om du inte har kontakt med barnmorska eller läkare. De kan dock ofta rekommendera TENS som smärtlindring vid bäcken/höftproblem/foglossning. Tänk på att alltid placera elektroderna så att strömmen inte ”går genom barnet” (läs bruksanvisningen).

Om du använder pacemaker eller annat liknande så ska man inte använda TENS.

 

Hur länge får jag ha den?

Hyresperioden är en förlossning. Uttrycket ”en förlossning” innebär att du får ett tenspaket cirka 2 veckor före din beräknade dag, och får behålla den tills 2 veckor efter beräknat förlossningsdatum.

Man kan även hyra en Tens apparat från det att foglossningen börjar och genom hela förlossningen för 650,-

 

Vad kommer med i hyresförpackningen?

1 TENS APPARAT (Alla inställningar är gjorda)

4 Nya självhäftande elektroder ink kablar (Allt är ihopkopplat och klart att börja använda)

Bärrem

Bruksanvisning med illustrerade instruktioner

 

Hur beställer jag enklast?

Du kan beställa snabbt och smidigt här hos oss på Hyr TENS.

 

Vad händer om jag är sent ute?

Ingen fara, vi kan nästan alltid skicka samma dag vid beställning före klockan 15. I Stockholm kan vi leverera samma dag samt jour utkörningar på kvällar/nätter.

Covid-19

Alla våra Tens apparater rengörs och desinficeras både när de kommer inte till oss och innan de skickas ut till dig som kund. Elektoderna är alltid nya.

Leverans sker till er brevlåda om ni bor i villa/radhus och om ni bor i en lägenhet så kommer ni att aviseras och hämta ut på närmsta Postnord ombud. Om ni har svårt att hämta ut hos ett ombud t ex sitter i karantän så kan vi be Postnord att lämna paketet utanför er dörr. Ange detta i meddelande fältet när ni bokar. 

 

Kan jag använda den innan själva förlossningen?

Javisst! Det är bland annat därför du får den 2 veckor innan. Det är också bra om du hinner prova på hur det känns så att du känner dig helt trygg. Placera elektroderna enligt instruktionen eller där du tycker det känns bra (ej på magen) och känn hur det känns. Låt TENS apparaten sitta på cirka 30 minuter/gång. Behöver man hyra en Tens apparat redan under fogloggningen går det att bok under "Hyr Tens foglossning + förlossning".

Elektroderna håller bäst om du:

  • Torkar av huden innan du sätter på dem
  • Lyfter av dem genom att ta tag i kanten – dra inte i kabeln
  • Sköljer försiktigt av dem med lite kallt rinnande kallt vatten.
  • Skakar av överflödigt vatten och fäster dem tillbaka på plastplattan(torka inte!)
  • Lägger i påsen och försluter

TENS ELEKTRODER

 

Kan jag använda den efter förlossningen?

Javisst. Dels direkt efter förlossningen och under utdrivningen av moderkakan. Tens apparaten Cefar Femina har även ett program för att hjälpa kroppen att komma igång efter förlossningen. Läs mer i instruktionsboken.

 

Retur?

Rengör Tens apparaten och kablarna med en fuktig trasa. Elektroderna får ni gärna behålla, de kommer vi annars att kassera vid returen. Om ni själva kasserar elektroderna så tänk på att de ska sorteras som elektronikavfall.

Använd den medskickade returportolappen. Tejpa ihop förpackningen och klistra lappen utanpå, posta på närmsta Postnordsombud.

 

 

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

"Er TENS användes flitigt genom hela förlossningen, TACK!"

- Rebecka

 

"Superbra med TENS apparaten, den räddade förlossningen!"

- Klara

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen