Tens apparat  eller Gravid Tens som man brukar säga är en beprövad smärtlindringsmetod under värkarna - sammandragningarna

 

Se gärna filmen om Elle Tens 2

 

När du är gravid händer det saker i din kropp som kan orsaka smärta. Det är helt naturligt. Lika naturligt som att du känner oro inför tanken på att behöva ha ont. Särskilt om det är din första graviditet eller om du haft mycket smärtor under någon tidigare förlossning. Samtidigt är du kanske tveksam till att ta smärtstillande mediciner då de riskerar att påverka barnet.

Lösningen på problemet heter TENS (Transkutan Elektrisk Nerv- stimulering). Det är en välbeprövad och biverkningsfri metod för smärtlindring. TENS används sedan länge inom sjukvården och effekten har bevisats genom åtskilliga medicinska studier.

CEFAR FEMINA är en behändig och enkel TENS apparat som har utvecklats i Sverige tillsammans med läkare och barnmorskor.

Behandling med TENS vid graviditet och förlossning

TENS apparaten använder du hemma under det första skedet (latensfas) av värkarbetet när förlossningen sätter igång. Du kan även använda den på förlossningsavdelningen om du tycker att det känns bra.

Smärtlindring med TENS kan ske på två sätt. Det ena sättet är att blockera smärtan i området där du har ont. Det sker med högfrekvent stimulering.

Det andra sättet är att göra så att kroppens eget system för att lindra smärtan förstärks. Detta sker oftast med lågfrekvent stimulering. Det gör att fler endorfiner frigörs i kroppen. Endorfiner är hormoner som finns i kroppen och som lindrar smärta.

Ensam behandlingsform utan biverkningar

TENS kan användas som ensam behandlingsform mot smärta, men det kan även kombineras med andra typer av smärtlindrande behandling.

TENS-behandlingen ger inga biverkningar, men du som har känslig hud kan få en reaktion av häftan som används för att fästa elektroderna. För en dialog med din barnmorska om detta kan bli ett problem.

 

Hyra tens

Hos oss kan du Hyra ett TENS paket redan idag!

 

Val av Tens apparat

 

Det finns flera olika fabrikat och modeller av Tens apparater till försäljning i Sverige. De finns att köpa både hos elektronikhandeln, apoteken, gymhandeln och vissa naprapater säljer dem. De vanligaste Tens apparaterna har som huvudsyfte att lindra värk i muskler och leder.

 

Vi på Hyrtens.se har över 10 års erfarenhet av Tens och har testat de flesta apparater som finns på marknaden. Vår uppfattning är att det finns 2 olika apparater till försäljning som är anpassade för en förlossning. Det är Cefar Femina och Elle Tens. Båda är två kanaliga, dvs de kan ge smärtlindring på 2 ställen samtidigt vilket är viktigt under en förlossning då man behöver smärtlindring på båda sidor av kroppen. Båda har en funktion så att man snabbt kan höja frekvensen under värkarna (sammandragningarna). Cefar har en handomkopplare (handtag med knapp) och Elle Tens har en Boozt knapp. Elle Tens har även en inbyggd timerfunktion för att mäta tiden mellan sammadragningarna och hur länge den håller på. 

 

Val av elektroder

 

Har du en Tens apparat eller kan låna av någon bekant så är det viktigt att välja rätt elektroder. Då förlossningssmärtan uppstår på nedre delen av kroppen så behövs ganska stora elektroder. Själva formen spelar inte så stor roll utan det är storleken på ytan som är viktig. Rekommenderade storlekar är 4X10 cm, 5X9 cm, 5X10 cm eller liknande. De flesta elektroder kan man återanvända ca 20-30 gånger beroende på hur man hanterar dem.

 

 

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

"Er TENS användes flitigt genom hela förlossningen, TACK!"

- Rebecka

 

"Superbra med TENS apparaten, den räddade förlossningen!"

- Klara

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen