Smärta under förlossningen

Det gör ont att föda barn. Hur man upplever smärtan är olika. Kroppen är gjord för att hantera smärta, men det finns olika metoder som kan hjälpa till att lindra smärtan om det behövs.

Det kan vara svårt att föreställa sig innan förlossningen hur det kommer att kännas. Det kan också vara svårt att veta vilken smärtlindring som passar en bäst. Därför är det bra att vara öppen för olika alternativ.

Den här texten handlar om smärtan när du föder vaginalt. Det finns också ett stycke som handlar om kejsarsnitt och ett stycke för dig som ska vara med och stötta någon som ska föda.

Är du orolig för smärtan under förlossningen är det bra att prata med en barnmorska på barnmorskemottagningen. Där kan du få hjälp hur du kan förbereda dig.

Hur känns smärtan när man föder barn?

I början av förlossningen känns smärtan molande. Många tycker att den liknar kraftig mensvärk. Du kan ha ont i nedre delen av ryggen, det kan stråla ner i benen och eller i nedre delen av magen.

Senare under förlossningen blir smärtan mer intensiv. Smärtan sitter i magen, ryggen och ner i benen. Det är vanligt att känna ett starkt tryck i bäckenet när barnet tränger neråt.

Värkarna har en topp av smärta

Smärtan kommer som avgränsade värkar. En värk börjar oftast försiktigt. Sedan tilltar den under några sekunder och gör ondare. Mot slutet av värken gör det som mest ont, sedan försvinner det onda snabbt. En värk brukar hålla på i mellan 30 sekunder och 2 minuter. För det mesta kommer värkarna glesare och svagare i början av förlossningen. Det brukar inte bli jätteont på en gång.

Pauser utan smärta

När värken är borta blir det en paus. Då är du oftast helt smärtfri och får lite tid att återhämta dig. Pauserna mellan värkarna brukar vara från ungefär en minut upp till kanske tio minuter. Hur långa pauserna är olika. Det beror mycket på hur långt du har kommit i förlossningen.

Hur ont gör det?

Den smärta du upplever när du föder barn är en av de mest intensiva smärtor man kan känna. Men det är väldigt olika hur ont man tycker att det gör. En del som upplevt njurstensanfall tycker att det gör ungefär lika ont.

Hur lätt det går att hantera smärtan kan bero på olika saker, till exempel:

  • Hur förberedd du är. Hur du mått innan och hur du har sovit.
  • Vad du har för tidigare erfarenheter.
  • Hur länge förlossningen håller på.
  • Hur stort barnet är.
  • Hur stort bäckenet är.

Att förbereda sig inför smärtan

Har du funderingar om smärta eller oro inför förlossningen är det bra att prata med en barnmorska på barnmorskemottagningen. Är du mycket orolig kan du få hjälp med din förlossningsrädsla.

Barnmorskemottagningen brukar också erbjuda föräldrakurser. Där kan du få lära dig mer om förlossningar och hur du kan förbereda dig.

Du kan lära dig och träna på andning, massage och avslappning. Försök lita att på sig själv och din kropp.

Ett sätt att förbereda sig är också att lita på personalen. Det är svårt att veta i förhand hur förlossningen kommer att bli och hur det kommer att kännas. Personalen har erfarenhet och kunskaper så att de kan hjälpa dig att hantera smärtan oavsett hur förlossningen blir. Det kan vara bra att skriva en förlossningsplan om det känns viktigt att få fram dina funderingar till personalen.

Vad händer i kroppen?

För att barnet ska kunna födas ut ur livmodern blir livmoderhalsen kortare och börjar öppnas. Livmodern drar ihop sig i sammandragningar. När livmoderhalsen är helt öppen kan barnet börja tränga ner i förlossningskanalen. Sedan är det dags att krysta ut barnet genom slidöppningen som då töjs ut.

När barnet är ute ska moderkakan krystas ut. Moderkakan är mjuk och betydligt mindre än barnet. Den brukar komma ut på en krystning eller två.

Eftervärkar

När barnet och moderkakan är ute börjar livmodern dra ihop sig igen. Det kallas för eftervärkar. De brukar inte vara lika intensiva som förlossningsvärkar, utan känns mer som mindre smärtsamma sammandragningar. Sammandragningarna brukar vara oregelbundna. Vanligtvis har man eftervärkar i ett dygn eller två.

Kroppens egen smärtlindring

Kroppen är gjord så att den kan hantera smärta. Under förlossningen producerar kroppen extra mycket av ett smärtstillande ämne som kallas endorfin. Endorfinerna gör att du kan hantera mycket mer smärta än vanligt. Endorfiner bildas även vid användning av en TENS apparat. Det är smärtlindringsmetoder som förstärker kroppen eget smärtlindringssystem.

 

 

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

"Er TENS användes flitigt genom hela förlossningen, TACK!"

- Rebecka

 

"Superbra med TENS apparaten, den räddade förlossningen!"

- Klara

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen