Sammandragningar och Värkar

Livmodern är en muskel. Under graviditeten övar livmodern inför förlossningen. Det kallas för sammandragningar. När barnet ska födas fram drar livmodern ihop sig. Det kallas för värkar.

 

Så känns sammandragningar

När du får en sammandragning blir magen hård och putar ut. Sammandragningen startar från olika håll i livmodern. De sprider sig oregelbundet över den. Det kan kännas obehagligt, men brukar inte göra ont.

Sammandragningar brukar komma oregelbundet någon eller några gånger i timmen. De försvinner ofta när du vilar eller slappnar av. Men en del känner av sammandragningar även under vila.

Hur mycket sammandragningar man har och hur de uppfattas är olika från person till person. Ofta känns sammandragningarna från mitten av graviditeten.

 

Så känns värkar

Värkar brukar delas in i förvärkar och förlossningsvärkar.

 

Förvärkar

När kroppen börjar bli redo för förlossning kommer förvärkarna. Till skillnad från sammandragningar brukar förvärkar göra mer ont. När du har regelbundna förvärkar är du i förlossningens latensfas. 

En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och blir starkare och kraftigare allt eftersom tiden går. Förvärkarna varar oftast längre än sammandragningarna. Du kan känna ett tryck neråt. Många känner också att smärtan sprider sig ut i korsryggen.

Det kan vara olika hur man upplever förvärkar. 

 

Förlossningsvärkar

När värkarna blir intensivare kallas de för förlossningsvärkar. En del har aldrig förvärkar, utan förlossningsvärkarna börjar direkt.

Vid förlossningsvärkar brukar det vara mindre än 10 minuter mellan värkarna. De är kraftigare och brukar göra mer ont.

Ett sätt att skilja på förlossningsvärkar och förvärkar är att lyssna på andningen. Vid en förlossningsvärk andas du ofta lite flåsigt.

 

Smärtlindring med TENS under värkarna

TENS apparaten använder du hemma under det första skedet (latensfas) av värkarbetet när förlossningen sätter igång. Du kan även använda den på förlossningsavdelningen om du tycker att det känns bra.

Smärtlindring med TENS kan ske på två sätt. Det ena sättet är att blockera smärtan i området där du har ont. Det sker med högfrekvent stimulering.

Det andra sättet är att göra så att kroppens eget system för att lindra smärtan förstärks. Detta sker oftast med lågfrekvent stimulering. Det gör att fler endorfiner frigörs i kroppen. Endorfiner är hormoner som finns i kroppen och som lindrar smärta.

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

"Er TENS användes flitigt genom hela förlossningen, TACK!"

- Rebecka

 

"Superbra med TENS apparaten, den räddade förlossningen!"

- Klara

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen