Hur ont gör det att föda barn

Hur känns en värk i kroppen och hur i lindrar man smärtan? 

Varför skiljer sig smärtan så mycket mellan personer?

Smärta är extremt individuellt och förlossningssmärta är en väldigt speciell smärta. I vanliga fall är smärta ett sätt för våra kroppar att säga att någonting är fel – att det är farligt och att vi måste söka hjälp. Vårt smärtsystem är ju ett överlevnadssystem och förlossningssmärta går rakt emot det där, då det inte är farligt och något vi vill ska hända. I en förlossnings ska du alltså kombinera två olika saker, lugn och trygghet med någonting som egentligen ska signalera fara.

Inte nog med att upplevelsen av smärtan är individuell, det finns faktiskt också fysiska skillnader. Vi har som med allting annat i kroppen en individuell uppsättning av nerver nere i livmodertappen, eftersom vi har vi olika mycket nerver nere i livmodertappen har vi fysiskt olika ont när vi föder barn. Sen är det mycket annat som spelar in, vad har vi med oss i bagaget. Våra tidigare smärtupplevelser kan till exempel spela roll. Rädsla är också en stor del i hur du upplever smärta.

Vad innebär förlossningens fyra faser?

Hur skiljer de sig i smärta?

Till att börja med, människor föder extremt olika. Alla går igenom samma stadier, men går igenom dem på helt olika sätt. Även sett till var de lägger tiden och kraften.

 

Latensfas

Latensfasen är en förberedande fas för kroppen och för bebisen att komma ut. 

Den börjar oftast ganska lugnt med oregelbundna värkar eller sammandragningar. Den kan variera väldigt mycket i tid – allt ifrån tre till 48 timmar ibland. Så den här fasen är svår att förutsäga hur den blir, men det är en fas du måste igenom för att komma vidare i förlossningen. 

 

Aktiv fas

Den aktiva fasen är den aktiva delen av förlossningen, som du hör på namnet. Här går det framåt på ett annat sätt under förlossningen och det är ofta här smärtan intensifieras och ofta upplevs som värst. Tiden har också en avgörande aspekt för hur du upplever smärtan, hur utmattad du hinner bli och så där. Även hur fort det går, går det för snabbt så kan du också uppleva en stark smärta på grund av det.

 

Hur ont gör det att föda barn

 

Hur ont gör latensfasen och den aktiva fasen?

Både latensfasen och den aktiva fas beskrivs ofta i smärtväg som diffusa. Du vet ungefär vilken del i kroppen det sitter, men det är väldigt diffust då det händer inuti kroppen. När bebisen sen ska ut är det mer direkt smärta. Då kan du känna att det är underlivet och att det trycker bak mot ändtarmen och underlivet. Den är också kortvarig och den kortaste av de tre faserna.

 

Krystfas

Sen har vi krystningsfasen då bebisen faktiskt ska ut. Där är det mer konkret vad som ska hända. 

Hur lång är en krystfas? 

Man kan krysta upp till 1,5 timme. Det är helt normalt. Och de sista åren när vi lyfter kvinnans bäckenbotten mycket så har vi kommit fram till att ett långsamt framfödande är väldigt bra för kvinnan och hennes vävnader. Sen har man alltid en passagerare, bebisen, att ta hänsyn till och hur den mår. Det har betydelse för hur långsamt detta kan få gå, såklart. 

 

Efterbördsfasen 

Sen är det en fas som är väl värd att nämna, efterbördsfasen. Den har med moderkakan att göra och de första timmarna efter förlossningen. Viktigt att inte glömma den!

 

Var gör det ont i kroppen i de olika faserna?

Först är det en molande smärta som liknar mensvärk. Det gör ofta ont i nedre delen av ryggen som strålar ut. Senare magen, ryggen, ner i benen och i underlivet.

Studier visar att:

  • Ungefär 70% mammor tycker den aktiva fasen var jobbigare än latensfasen.

  • På en skala 1 till 10 uppskattar de flesta föderskor att smärtan för hela förlossningen låg på 7 av 10.  (1 = ingen smärta alls, 10 = värsta tänkbara smärta)

Smärtlindring hemma innan man kommer till förlossningen eller har valt att föda hemma.

  • Tens apparat

  • Vetekudde

  • Förlossningspool om ni inte har ett badkar. Att sitta i ett badkar eller om man hyr en uppblåsbar förlossningspool är skönt och avslappnade.

Hur känns förlossningssmärta? 

Det är en komplexa smärtupplevelse, med smärta och kraft i någon slags konstig kombination. Förlossningssmärta sitter i nedre delen av kroppen. Där sitter den oftast under latensfasen och den aktiva fasen. Det är en smärta som sitter långt ner i magen och ryggen, som en mensvärk. Hur starkt du känner smärtan är som sagt individuellt. Sen har vi ju värkarna som kommer till. Där finns det en kraft och ett tryck. Många beskriver det som tryckande, skärande och stickande. Intensiteten ökar under förlossningens gång, från latensfasen där det är hanterbart och ganska milt till att börja med.

Vilken del av förlossningen upplevs som mest smärtsam?

Det är nog den aktiva fasen, innan krystfasen. När du kliver över i krystfasen blir värkarna mycket tätare och det blir betydligt mer intensivt. Där tror jag det är bra att förbereda sig och sätta rätt förväntningar. Det är naturligt att lägga förväntningar på sig själv och hur du ska hantera olika saker, som till exempel förlossningssmärta. Då kan du bli lite överrumplad över intensiteten i den här smärtan. Även att det krävs fokus och koncentration för att hantera det här. Du behöver också strategier för hur du har tänkt. Hur reagerar jag vid sådana här situationer? Hur reagerar jag vid stark smärta eller stress? Hur länge orkar du också att inte göra någonting, för det är ju precis det du ska göra. Göra så lite som möjligt, andas och slappna av så mycket som möjligt.

3 frågor att ställa dig själv innan du ska föda barn: 

  1. Hur reagerar jag vid sådana här situationer? 

  2. Hur reagerar jag vid stark smärta eller stress? 

  3. Hur länge orkar jag att inte göra någonting?

Idag handlar mycket om att förbereda sig själv, du ska gå kurser och lära dig det ena med det tredje för att föda barn. Där pratar vi dock bara till det medvetna jaget, vad jag ska göra för att förbereda mig för att det här ska bli så bra som möjligt. Vi lägger stor vikt vid vad jag ska göra eller prestera. Vi glömmer att medpassageraren, bebisen, har väldigt mycket att säga till om i förlossningen. Både hur den blir och hur den upplevs tids- och smärtmässigt. Förlossningsförloppet är ett samarbete mellan din kropp och bebisen. Därför pratar jag gärna om en mental smidighet. Det är inte så att du bara för att du inte vet vad det ska bli för väder på Vasaloppet, struntar i att träna några skidor fram till dess. Det är bra och kanske till och med krävs vissa förberedelser, men du kan inte förbereda dig på allt.

 

Hur ont gör det att föda barn

Vad är skillnaden mellan sammandragning, förvärk och förlossningsvärk?

 

Sammandragning

De flesta upplever sammandragningar. Vissa som väntar sitt första barn känner inte igen dem, men alla livmödrar tränar. Från vecka 20 har du sammandragningar. Det har att göra med att den största delen av livmodern består av muskelfibrer, och vet att de ska klämma ut bebisen. Därför måste de börja träna för det. Det påverkar dig oftast inte. Första gången kanske du inte ens känner av det. 

En sammandragning är att magen bli hård. Det kan vara obehagligt. Oftast känner du det om du springer till en buss eller går fort. Då blir det som en sten i magen och du måste stanna och dra några djupa andetag. Och så går du vidare sen. Obehagligt, men ingen smärta. 

Har du smärtan tidigare, att du tycker att sammandragningarna börjar ge mensvärk eller så, prata med din barnmorska på mödravården. Det ska inte göra ont tidigt i graviditeten. 

 

Läs mer om Sammandragningar här

 

Förvärk

Förvärkar är något som omföderskor upplever mer än förstföderskor. Förvärkarna brukar komma någonstans runt vecka 35-36. Ju närmare tid för förlossning, desto mer förvärkar kan du få. Ibland kan vissa nästan tro att det är dags. Det är inte riktigt föda barn-värkar, men det är nåt på gång. Det kan hålla på i några timmar och så lägger det av. Och så kan det dröja två dagar och så kommer det igen. Och så fortsätter det. 

 

Förlossningsvärk

En förlossningsvärk är precis samma sak, sammandragningar. Det är en muskelsammandragning. En värk jobbar dock lite mer bestämt för vad den vill göra, den vill trycka bebisen nedåt. Den vill försöka öppna livmodertappen. Både med ett mekaniskt tryck, att den faktiskt trycker bebisen huvud ner mot livmodertappen eller vattenblåsan när bebisen ligger i vatten. Men trycket blir nedåt, att det trycker mot livmodertappen. 

 

En barnmorska på förlossningen berättar om Tens

 

 

 

 

 

Läs mer om smärtlindring under graviditeten med Tens här

 

 

Hur ont gör det att föda barn

 

 

 

Din expert inom Tens

Tryggt för dig och din baby

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.

 

”Praktisk och smidig hyrtjänst där tensapparaten levererades med enkla och tydliga instruktioner.  Jag var jättenöjd med tensapparaten som jag använde som enda smärtlindring under hela öppningsskedet. Utöver bra smärtlindring gav den också en känsla av kontroll när jag kunde styra intensiteten under förlossningsprocessen. Jag rekommenderar alla att prova tens som smärtlindring!”

- Caroline 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen